Tudi čebele imajo svoj praznik

Na pobudo Slovenije obeležujemo 20. maja SVETOVNI DAN ČEBEL. To je tudi rojstni dan slovenskega čebelarja Antona Janše. Slovenija je znana kot izjemna čebelarska dežela. Le redkokje najdemo narod, ki je tako navezan na čebele kot smo Slovenci. Med tisoč prebivalci Slovenije so namreč kar štirje čebelarji. Čebelarstvo je ena izmed najstarejših dejavnosti na naših tleh, poznamo svetovno znana čebelarska imena – Anton Janša, Peter Pavel Glavar, Anton Žnideršič in drugi, ki so pomembno prispevali k obogatitvi svetovne zakladnice znanja o čebelarstvu.

V Dnevnem centru Ilirska Bistrica smo se v mesecu maju pripravljali na to, da tudi mi obeležimo ta dan ter se nekaj novega naučimo. Tako smo v torek, 21.5.19, medse povabili uporabnike iz drugih enot društva ter se skupaj podali na raziskovanje v Dom Čebelarskega društva Antona Žnideršiča v Ilirski Bistrici. V skrivnosti čebel in njihovega življenja nas je s spretnimi besedami popeljal čebelar Niko Dodič ter nam razkazal čebelarski muzej. Izvedeli veliko zanimivosti – da čebela živi od 15 do 38 dni v letnem času, pozimi pa povprečno 140 dni; da v jeseni čebele zmečejo trote iz panjev, tako da skoraj noben trot zime ne preživi; da matica lahko živi tudi do 4 leta, v praksi pa jo čebelarji zamenjajo vsaj vsaki dve leti; da panjev ne sme čebelar kar premakniti, ker čebela ne bo našla poti nazaj v panj, ampak mora to početi zelo počasi; da se v isti panj vračajo iste čebele ter da so zelo lopovske in poskušajo priti v drugi panj in ukrasti med drugi družini čebel… Na koncu smo preverili svoje znanje s kvizom, uporabnica nam je prebrala svojo pesem o čebelah, Niko pa nam je postregel s pokušnjo medu – akacijevega, lipovega, gozdnega in kostanjevega. Preizkusite se tudi vi v kvizu o znanju čebel.

1. KAJ SO ČEBELE?

O – živali

B – žuželke

1. KJE ŽIVIJO ČEBELE (UDOMAČENE)?

S – na drevesu

T – panju

1. KOLIKO ČEBEL ŽIVI V PANJU?

L – 1000

J – DO 80.000

1. KOLIKO KAST ČEBEL ŽIVI V PANJU?

E – 3= matica, delavke in troti

Z – 2= čebele in troti

1. KAJ JE MATICA?

M – čebela delavka

I – spolno zrela samica in mati vseh delavk v panju

1. KAJ JE DELAVKA?

L – neplodna samica, ki vzdržuje in brani panj, skrbi za matico in trote ter zreja zarod

D – matica

1. KAJ JE TROT?

I – samec mravlje

B – samec, ki se pari z matico

1. ALI TROT IZDELUJE SATOVJE?

C – ne

F – da

1. KAKŠNO OBLIKO IMA VSAKA CELICA SATOVJA?

G – petkotno

U – šestkotno

1. KDAJ PRAZNUJEMO SVETOVNI DAN ČEBEL

V – 20. maja

N – 20. aprila

8

10

4

2

1

6

3

9

7

5

V prazna polja poleg številke vpišite črko pravilnega odgovora na posamezno vprašanje. Pravilna rešitev je slovenski prevod latinskega izraza za čebelo.

Avtor kviza: Natalia Turkovič

Strok. del. Mateja Rutar