Delavnica Zdrav življenjski slog

V torek, 29.10.2019, je v dnevnem centru Štorje potekala delavnica za uporabnike in obiskovalce Društva »VEZI«. Delavnico je v okviru Zdravstvenovzgojnega centra Sežana izvajala diplomirana medicinska sestra Kim Trobec. Seznanila nas je z glavnimi smernicami zdravega življenjskega sloga. Spregovorili smo o tem, kako razviti in vzpodbuditi dejavnosti in pristope, ki vodijo do pozitivnih sprememb v našem življenjskem slogu in nam postregla z nekaj predlogi o tem, kako učinkovito zmanjšati ogroženost za razvoj nenalezljivih kroničnih bolezni in izboljšati svoje zdravje.
Prepoznali smo slabe prehranjevalne navade, prejeli nasvete, kako jih nadomestiti z bolj zdravimi ter obnovili znanje o pravilnem izboru obrokov, pripravi in razporejanju obrokov.

 

Poleg tega nas je opomnila, kako škodljiva sta kajenje in pitje alkohola ter nam zaupala številne koristi, ki jih gibanje prinaša:

– sprosti in razvedri ter preprečuje in zmanjšuje občutke stresa in tesnobe;
– omogoča druženje s prijatelji;
– ugodno vpliva na duševno počutje, samopodobo in samospoštovanje;
– izboljšuje telesno kondicijo;
– vzdržuje gibčnost, ravnotežje, zdravo držo in lepo oblikovano telo;
– vzdržuje ustrezno telesno držo, poveča mišično maso in zmanjša maščobno tkivo;
– krepi zdravje.

Pomembno je tudi, da hrano uživamo v miru, sede in počasi. Ena večjih napak, ki jo delamo danes pri prehranjevanju, je, da jemo na hitro, ne da bi se zavedali, da smo pravzaprav jedli. Raziskave kažejo, da je pomembno, da se pri obroku usedemo in ga pojemo počasi. To tudi pomeni, da bomo hrano dobro prežvečili. Ob prebavi hrane se v telesu sprožijo posebni hormonski in encimski sistemi, ki delujejo, če je telo umirjeno.

Veseli smo, da smo obnovili naše znanje na področju prehranjevanja in zdravega življenjskega sloga.