Delavnica – Spoprijemanje z depresijo

Delavnica o soočanju z depresijo
Ker je depresija najpogostejša duševna bolezen, smo se odločili naše uporabnike ponovno ozavestiti o simptomih in možnostih soočanja z njo. Včasih se vsak od nas počuti žalostno, brez moči in volje. Vendar, če so ta občutja dolgotrajna in ovirajo vsakodnevne dejavnosti je možno, da se soočamo z depresijo, ki prizadene številne vidike človekovega delovanja.
Depresija lahko prizadene mlajše in starejše, osebe obeh spolov. Pri ženskah jo odkrijejo dvakrat pogosteje kot pri moških. Vzroki za nastanek pa so različni in se pogosto prepletajo.
Kot smo ugotovili skozi predavanje psihologinje Ele Brecelj iz Zdravstvenovzgojnega centra Sežana, se depresija lahko izraža v različnih stopnjah in sicer kot blaga, zmerna ali huda. Glede na resnost depresije pa so na voljo različne možnosti, ki izboljšajo kakovost življenja. Ena izmed opcij je izvajanje prijetnih aktivnosti in ponovna aktivacija, kar pravzaprav izvajamo tudi pri nas. Ker nagnjenosti za razvoj depresije in obremenitve ne moremo kar odvzeti, jo lahko opremimo s prijetnimi aktivnostmi, ki izboljšuje blago depresijo. Poleg tega pa je zdravljenje možno tudi z antidepresivi, psihoterapijo idr. podpornimi oblikami zdravljenja.
Na delavnici smo vsi aktivno sodelovali, si zaupali izkušnje in osebne zgodbe ter se naučili nekaj novega.