Predavanje o zdravi prehrani

Ste vedeli, da je največji vir antioksidantov, ki vplivajo na mladosten videz in dobro počutje, zdrava prehrana?
Tudi mi smo se 2. oktobra ozavestili z omenjenimi informacijami. Ugotovili smo, da je urejeno in uravnoteženo prehranjevanje pomembno tako za dobro počutje kot tudi za fizično in duševno zdravje. Hranila, ki najučinkoviteje vplivajo na naše duševno zdravje so omega-3 maščobne kisline, vitamini iz skupine B, vitamini D, A, C in E ter minerali magnezij, železo in selen.
Zdrava prehrana je stanje v katerem posameznik znotraj kaloričnega ravnovesja (količina kalorij, pri kateri se ne redi, niti ne hujša) uspe telesu priskrbeti vsa potrebna hranila. Če nam to uspeva dolgoročno, potem bi lahko rekli, da se prehranjujemo zdravo.

Kaj pa v praksi? Vsakodnevno popijmo zadostne količine vode, jejmo večkrat na dan, v obroke vključujmo zeleno listnato zelenjavo, ribe, oreščke, probiotične jogurte in druga fermentirana živila ter izbirajmo polnozrnate izdelke, npr. rjavi riž, oves, ajda, pira, ipd. Veseli smo, da smo obnovili znanje o zdravi prehrani, ki se mnogokrat zanemari ali pozabi, zaradi hitrega tempa življenja in vseh drugih obveznosti, ki nam jih narekuje družba.