20. let delovanja Društva “VEZI”

V petek, 18. oktobra 2019, smo v Društvu za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa »Vezi« obeležili 20 let delovanja. Na dogodku v Botaničnem vrtu Sežana ob vili Mirasasso, smo se ponosno sprehodili skozi pretekla leta, se spomnili zagnanosti ustanoviteljev društva in dosežkov ter razvoja, v zadnjih nekaj letih. 

Življenje je cikel presenečenj in nepredvidljivosti, na kar nas je tokrat opomnil dež, ki se nam je pridružil med samim potekom našega slavja, ki mu ga ni uspelo prekiniti, niti pokvariti dobrega vzdušja številnih prisotnih.

Čeprav rahlo mokrih las, so nam obraze krasili široki nasmehi, grela pa so nas srca polna sonca, radosti in navdušenja.

Svečanost je dogodku dodal angelski glas pevke Zale Hreščak in glasbena točka Dejana Štembergerja, ki je iz čarobnega hang druma izvabil prečudovite zvoke. Zaigrali so nam tudi trio pozavn iz Glasbene šole Sežana.

Ni sedanjosti brez preteklosti in tudi mi smo se preko zgodovine, sprehodili v sedanjost in razmišljali o prihodnosti.

Kljub velikim začetniškim izzivom so vzpostavljeni trdni in zdravi temelji, ki so usmerjeni v izvajanje in razvoj socialno varstvenih programov za ljudi z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju in njihovim svojcem. Viden in trajen premik od ustanovitve društva pa do danes je mogoče prepoznati od samopomočnih programov do razvoja in stabilizacije strokovnih, javnih verificiranih socialno varstvenih programov, ki so usmerjeni v celostno psihosocialno obravnavo in temeljijo na celovitem timskem strokovnem sodelovanju.

Zaposleni v Društvu »VEZI« smo v vsakodnevnem neposrednem stiku z uporabniki socialno varstvenih programov in delujemo v skladu s strokovnimi metodami dela. Z uporabniki nam uspeva vzpostavljati in ohranjati zaupen spoštljiv, pristen delovni odnos, ki temelji na uporabnikovi aktivni socialni vlogi in na upoštevanju njihovih vsakodnevnih želja in potreb, ki vodijo v načrtovanje in osebi razvoj. Poleg strokovne usposobljenosti izkušenj ter razuma je potrebno za pristno socialno delo izpostaviti tudi srčno komponento, ki vodi v dolgoročnost in trajnost doseženih učinkov, kar pomeni, da izkušnja duševne bolezni ne ostaja ločena od uporabnika, ampak uporabnik postane Človek z izkušnjo tudi duševne bolezni, le-ta postane sestavni del njegovega delovanja in z njo dosega nove cilje, nove izzive in se kot tak sooča z vsakodnevnimi življenjskimi izzivi. Prav to je popotnica za nadaljnji razvoj in strokovno delo, usmerjeno v sprejemanje in integracijo te izkušnje v človekovo osebnost, kar ne dopušča možnosti za diskriminacijo, manjvrednost, ampak človeka postavi v jedro lastne vrednosti, enakih življenjskih možnosti in pravic na vseh življenjskih področjih.

Ob tej priložnosti se želimo zahvaliti vsem sodelavcem, ki vsakodnevno predano delajo; prostovoljcem, ki vsakodnevno doprinašajo, bogatijo in delijo svoje izkušnje in znanja ter njim – našim dragim uporabnikom in njihovim svojcem, ki nam zaupajo svoje zgodbe, lahko rečemo njihova lastna življenja. Hvaležni smo, da smo lahko del njihove življenjske poti. 

Zahvaljujemo se tudi Komunalno stanovanjskemu podjetju d.d., upravljalcu Botaničnega vrta Sežana ob vili Mirasasso, katerega lastnik je Občina Sežana, da je prijazno gostil današnjo prireditev, Matjažu Lindiču, Apetit s.p. in Eriki Jerkič, ki sta poskrbela za zadovoljne želodčke ter Nastji Hvala za večne spomine.

Ni pomembno, kako dolgo smo živeli z omejitvami.
Če stopimo v temno sobo in prižgemo luč, ni pomembno,
ali je bila soba v temi en dan, en teden ali deset tisoč let –
prižgemo luč in je razsvetljena.
Ko se zavemo svoje sposobnosti za ljubezen in srečo … je luč prižgana.

Na 20 uspešnih let!