Kulinarična delavnica – Tajska hrana

V dnevnem centru Štorje smo 28.10.2019 izvedli kulinarično delavnico. Tematika tokratne delavnice je bila tajska hrana. Naredili smo tajski pečeni riž ali t.i. Thai Fried Rice.

Skuhali smo riž, ki je bil dolgozrnat. Velik fokus smo namenili času kuhanja, saj je pravilno skuhan riž pomemben za nadaljnjo termično obdelavo.

Riž smo dobro oprali toliko, da voda ni več motna. Skuhali smo ga v veliki količini vode, tako da riž še vedno plava v vodi, ko je kuhan. Riž ni bil skuhan do mehkega, ampak malo manj, ker je bil riž še enkrat termično obdelan. Ko je bil riž skuhan, smo ga oprali v dveh mrzlih vodah. Oprali smo ga zato, da se riž preneha kuhati in da odstranimo še dodaten lepek, ki se nahaja na rižu. Riž smo do dobra odcedili in ga postavili na stran.

Vse to je najbolje narediti en dan prej, da se riž dodobra osuši, ker je najbolje, da se nadaljnji postopek praženja dela s čim bolj osušenim rižem.

Priprava ostalih sestavin:

Piščanca smo narezali na majhne trakove. Na drobno smo sesekljali čebulo, česen in por. Uporabili smo še vso sezonsko zelenjavo, ki smo jo imeli na zalogi – korenček, bučke in papriko.

Najprej smo na vroči temperaturi segreli olje, nato smo dodali piščanca in česen. Ko se to prepraži (po približno 3 minutah), nato smo dodali še čebulo in por. Postopoma smo začeli dodajati zelenjavo in začimbe (poper, sol, origano, korkumo, in curry). Na koncu pa smo dodali še riž.

Novo Tajsko jed smo si malce prilagodili. Pri kuhi smo se neizmerno zabavali, saj smo se spoznali z novimi začimbami in tako okusili še druge kulture in navade. Tako smo pridobivali in krepili funkcionalna znanja ter socialne spretnosti in veščine v okviru podpore za vsakodnevno življenje uporabnikov v skupnosti.